LAWENDOWA WYSPA OSTROWO

Nasza

Kuchnia

(zapraszamy od 10.06 do 31.08)
Gościom Lawendowej Wyspy proponujemy również całodzienne wyżywienie (śniadanie, obiadokolacja).

Nasza kuchnia wyróżnia się na tle oferty gastronomicznej nadmorskich kurortów swoją naturalnością i nowoczesnością. Posiłki przygotowywane są na bazie starannie dobranych produktów: świeżych, sezonowych warzyw, ziół, najlepszego mięsa, wartościowych kasz, wysokiej jakości nie rafinowanych olei. Unikamy smażenia, nie stosujemy sztucznych wzmacniaczy smaku. Gotujemy pysznie i ze smakiem. Prowadzimy również kuchnię wegetariańską oraz wg indywidualnej diety ( alergie i nietolerancje pokarmowe). Tworząc odrębne menu dla dzieci staramy się żeby najbardziej wybredne pociechy nie odeszły od stołu głodne.

W naszej pracy kierujemy się jedną, podstawową ideą smacznie i zdrowo. Wszyscy którzy pracują w kuchni swoją pracę traktują z pełnym zaangażowaniem oraz pasją.

ŚNIADANIE JEST NAJWAŻNIEJSZE

Dzień należy zacząć ciepłym posiłkiem, w myśl tej zasady na ciepło…

· kasza jaglana z owocami ,
· owsianka na mleku kokosowym,
· płatki jęczmienne, gryczane,
· naleśniki lub placki owocowe z mąki · pełnoziarnistej gryczanej lub orkiszowej,
· dodatki do wyboru: prażone pestki, melasa, miód lub dżemy, konfitury własne (bez żelatyny)
· wytrawne tarty ze szpinakiem, brokułami,
· pasztety własne: mięsne, warzywne (z roślin strączkowych, selera,…) lub mieszane;
pasty (warzywne, serowe, humus, jajeczne, rybne),
· wiejskie ekologiczne jaja,
· dobrej jakości sery, wędzone ryby, własne pieczone mięsa,
· aromatyczne swojskie wędliny,
· dużo warzyw, sałat, sałatek opartych na kaszach, pieczonych warzywach kiełkach,
· warzywa kiszone (własnej roboty),
· oliwa z oliwek,
· codziennie świeże, ciepłe pieczywo wypiekane również na miejscu, na własnym zakwasie,
· kawa zbożowa, herbata, mięta, koper włoski.

ZUPA TO PODSTAWA

Każdego dnia proponujemy dwie zupy do wyboru

· rosół z kury zagrodowej i wiejskiej kaczki ,
· krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym,
· kalafiorowa (za którą dzieci przepadają),
· pomidorowa,
· ogórkowa z kaszą jaglaną,
· z zielonej soczewicy,
· krem z białych warzyw,
· pieczarkowa z kluseczkami lanymi,
· krupnik,
· barszcz czerwony, ale jaki!
· indyjska zupa dall

Dodatki: makarony, śmietana, zielenina.

NA DRUGIE DANIE

Każdego dnia inna propozycja

· pieczona pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym,
· pierś z kurczaka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi,
· szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym,
· pieczona kaczka z jabłkiem i konfiturą,
· burgery z indyka i kaszy jaglanej,
· wołowina po burgundzku,
· pieczone udko z kurczaka z cytrynami i świeżym tymiankiem,
· gulasz z policzków wołowych,
· aromatyczny schab duszony z ziołami,
· roladki z piersi indyka nadziewane suszonymi pomidorami i pesto pietruszkowym,
· pieczony łosoś, puree z selera,
· ryba po grecku,
· dorsz zapiekany w sosie koperkowym

Dodatki: ziemniaki (gotowane, pieczone, puree), kasze (gryczana, jęczmienna, bulgur)
Sałaty (mix), rukola, buraczki, pomidory, oliwki
Kompoty (różne)

DANIA WEGETARIAŃSKIE

· leczo z bakłażana z czarnuszką i kuminem,
· kotlety z czerwonej soczewicy, sos pieczarkowy,
· kiszona kapusta z ciecierzycą i pomidorami,
· burger z marchewki i kaszy jaglanej,
· bigos z wędzonym tofu,
· pieczony kotlet z cieciorki,
· curry warzywne tajskie.

KAWIARNIA

Chcąc rozpieszczać naszych gości stworzyliśmy mini-kawiarnię z aromatyczną, najlepszej jakości kawa i popisowymi deserami własnego wyrobu.

Poza tradycyjnymi wypiekami: – tarta z owocami, amerykański sernik z solonym karmelem, truskawkowy tort, tiramisu…

Proponujemy zdrowe desery bez cukru, nabiału i glutenu.